Δύο χρυσά περίαπτα σε σχήμα ροδιού από περιδέραιο

Δύο χρυσά περίαπτα σε σχήμα ροδιού από περιδέραιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Δύο χρυσά περίαπτα σε σχήμα ροδιού από περιδέραιο (EL)
Two gold pendants from a necklace in the shape of pomegranates (EN)

Δύο μεγάλα χρυσά περίαπτα σε σχήμα ροδιού από περιδέραιο. Ακέραια. Τα περίαπτα είναι σχεδόν σφαιρικά, κατασκευασμένα από έλασμα και αποδίδουν σχηματοποιημένα ρόδια, διακοσμημένα με φύλλα από κοκκιδωτά σύρματα σε δύο ζώνες. Την απόληξη του φυσικού καρπού στο κάτω μέρος τους αποδίδει με διακοσμητικό τρόπο ένα άνθος με έξι λυγισμένα προς τα άνω φύλλα και με ημισφαιρικό πυρήνα στο κέντρο του. Σύστημα δύο κυλίνδρων σε σχήμα Τ στο πάνω μέρος τους εξυπηρετούσε το πέρασμα του κορδονιού ανάρτησης. Το σημείο του σφαιρικού σώματος, από όπου υψώνεται ο κάθετος κύλινδρος, περιβάλλεται από έξι συρμάτινους ομόκεντρους κύκλους. Στο πάνω μέρος του κυλίνδρου αυτού το έλασμα απολήγει σέ δύο όρθιες τριγωνικές εξοχές, από μία στο εμπρός και πίσω μέρος, ανάμεσα στις όποιες προσαρμόζεται ο οριζόντιος κύλινδρος. Αυτός χωρίζεται κατά μήκος με δύο ζεύγη συρμάτων σε τρεις ζώνες, από τις οποίες οι δύο επάνω παρέμειναν αδιακόσμητες και η τρίτη στην κύρια όψη του κοσμήματος διακοσμείται με δύο συρμάτινα φύλλα, δεξιά και αριστερά από την τριγωνική απόληξη του ελάσματος του κάθετου κυλίνδρου. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Περίαπτο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Pendant (EN)

Χρυσός (EL)
Gold (EN)

Αρχαϊκό Νεκροταφείο Σίνδου (EL)

Ύψος: 6.2 εκ. (EL)


510 BC - 500 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.