Λίθινη ενεπίγραφη πλάκα

Λίθινη ενεπίγραφη πλάκα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθινη ενεπίγραφη πλάκα (EL)
Inscribed stone slab (EN)

Λίθινη ενεπίγραφη πλάκα. Συγκολλημένη από δύο μεγάλα τμήματα, εκ των οποίων το ένα (Λ1241) αποτελείται, επίσης, από τρία συγκολλημένα θραύσματα. Ελλιπής, με αποκρούσεις. Πρόκειται για στήλη από υπόλευκο ασβεστόλιθο, με λεπτές νευρώσεις. Επί της πλάκας αναγράφεται συνθήκη, στην οποία αναφέρεται το όνομα των Λεπρεατών. Εγχάρακτη επιγραφή, φθαρμένη, απολαξευμένη. Στο πρώτο τμήμα (Λ1241) σώζονται έξι στίχοι από την επιγραφή: ΕΠΕΙΑΡΧΙΠΠΟΣΑΓΑΛΛΟΥΕΜΠΟ(Λ) / ΜΟΣΓΕΓΟΝΟΤΑΙΠΟΛΕΙΔΙΑΦΟ / ΣΤΩΝΕΜΠΑΝΤΙΚΑΙΡΩΙΕΙΣ / ΧΡΕΙΑΣΚΑΙΠΛΕΟΝΑΚΙΣΑ / ΔΕΚΑΙΣΥΝΔ / ...ΡΙ. Στο δεύτερο τμήμα (Λ1146) σώζονται αντιστοίχως εννέα στίχοι. Ε.ΕΥΧΡΗ / (ΙΑΣΠΟΛ)ΙΟΣ / ΡΟΦΑΣΙΣΤΩ(ΣΙΑ)ΤΑ / ΟΣΤΑΙΠΟΛΕΙΕΠΙΤΑΣ / ΣΤΑΝΤΕΠΟΣΤΑΝΤΩ(Μ) / ΣΤΑΝΤΩΝΛΕΠΡΕΑΤ(Α) / (Δ)ΕΙΞΑΤΟ / (ΙΣ). Η ίδρυση των επιγραφών γινόταν πιθανώς εξωτερικά του ναού, όπου βρέθηκε μεγάλο λίθινο βάθρο για την έκθεση αντίστοιχων στηλών. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Πλάκα (στοιχείο αρχιτεκτονικό-δομικό) (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Slab (EN)

Λίθος (EL)
Rock (EN)

Αρχαιολογικός Χώρος Ναού Αθηνάς, Κουρδουμπούλι (EL)


400 BC - 1 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.