Λεκανίδα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λεκανίδα (EL)
Lekane (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (EL)
Λεκανίδα. Έχει συγκολληθεί, ενώ πρόσθετο είναι ένα μικρό τμήμα της βάσης. Βάση επίπεδη, χείλος ταινιωτό, με διακόσμηση τεθλασμένων γραμμών. Υπάρχουν δύο οριζόντιες λαβές ημικυκλικής διατομής. Πάνω σ' αυτές ακουμπούν δύο λεπτά σωληνοειδή κομμάτια πηλού, τα οποία ενωμένα καταλήγουν σε ανάγλυφη σπείρα. Στο σώμα της, κάτω από τη μία λαβή, υπάρχουν δύο μικρές οπές, διαμπερείς, σε απόσταση 4 εκ. μεταξύ τους. Το εσωτερικό της κυκλικής βάσης διακοσμείται από ένα σύνολο ομόκεντρων κύκλων διαφόρου πάχους, χρώματος από σκούρο έως και ανοιχτό καφέ. Τα πλαϊνά τοιχώματα διατρέχονται από δύο στενές ταινίες. Στη διακόσμηση κυριαρχεί η αντίθεση του κιτρινωπού χρώματος του πηλού με το κυρίως σκούρο καφέ της διακόσμησης. Η εξωτερική επιφάνεια διακοσμείται με την ταινιωτή εναλλαγή μετοπών με διάφορα διακοσμητικά μοτίβα όπως ζατρίκιο, λεπιδοειδές, λουλουδόσχημο καθώς και σύνολα ρόμβων. Οι μετόπες χωρίζονται μεταξύ τους με τρεις κάθετες γραμμές. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Lasithi (EN)

Λεκανίδα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lekanis (EN)

Πηλός κίτρινος (EL)
Yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (EL)

Διάμετρος: 27.0 εκ. Ύψος: 7.0 εκ. (EL)


1400 BC - 1300 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

HFI0G0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.