Σταυρός ευλογίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός ευλογίας (EL)
Benediction cross (EN)

(α/α 65) Σταυρός ευλογίας με λαβή και επίχρυση αργυρή σμαλτωμένη διακόσμηση. Οι τρεις κορυφές του σταυρού απολήγουν σε τριγωνικά (λίγο σφαιρικά) σχήματα. Η λαβή είναι κυλινδρική, κωνοειδής, χωρισμένη σε επτά παράλληλα διαζώματα. Στη μια πλευρά, γύρω από την κεντρική παράσταση, υπάρχουν τρία πετράδια (δύο κόκκινα - 1 πράσινο). Το κύριο σώμα του σταυρού περιέχει δέκα παραστάσεις, πέντε σε κάθε όψη. Στη μια όψη: Η Σταύρωση (κέντρο) - Οι Άγιοι Κων/νος και Ελένη (κάτω) - Η έγερσις του Λαζάρου; (άνωθεν). Στην οριζόντια κεραία: δύο Ευαγγελιστές. Στην άλλη όψη: Κάθετη κεραία: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (άνω), Η Βάπτιση (κέντρο) - Η Υπαπαντή (κάτω). Οριζοντίως: Οι άλλοι δύο Ευαγγελιστές. Στις δύο όψεις της τριγωνικής σφαιρικής απολήξεως της κάθετης κεραίας - επάνω - υπάρχει παράσταση του Προφήτη Ιωνά να βγαίνει από το στόμα του κήτους. Και στις δύο όψεις της μιας σωζόμενης οριζόντιας τριγωνικής απόληξης υπάρχει προτομή αγίων. Στην άλλη τριγωνική απόληξη δε σώζεται το ξυλόγλυπτο τμήμα. Με φθορά. Έχουν γίνει ανεπιτυχείς προσπάθειες συγκολλήσεως του σταυρού και στους τέσσερις κόλπους του. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Σταυρός ευλογίας (EL)
Benediction cross (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Λίθος ημιπολύτιμος (EL)
Σμάλτο (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Gold (EN)
Wood (EN)
Enamel (EN)
Semi-precious stone (EN)

Ιερά Μονή Παναγίας Τατάρνας, Σκευοφυλάκειο, Τριπόταμο (EL)

Πλάτος: 14.2 εκ. Ύψος: 30.5 εκ. (EL)


1701 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.