Σταυρός αγιασμού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

(α/α 1) Σταυρός αγιασμού (παλαιότερη χρήση: ευλογίας). Ο σταυρός έχει ξυλόγλυπτο πυρήνα δεμένο με αργυρεπίχρυσο πλαίσιο. Η βάση του ανήκει στο σταυρό α/α 3, ΦΘΚΦΑ43, id 1523288. Στο τετραγωνίδιο που σχηματίζεται στο σημείο τομής των δύο κεραιών, εικονίζεται στη μια όψη η Βάπτιση και στην άλλη η Σταύρωση. Στην κάθετη κεραία, εκτός από την κεντρική παράσταση της Βάπτισης, εικονίζονται ο Ευαγγελισμός, οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος και η Ανάληψη. Στην οριζόντια κεραία, εκατέρωθεν της Βάπτισης, ο Απόστολος Λουκάς και ο Απόστολος Ιωάννης. Στην άλλη όψη, στην κάθετη κεραία, εκτός από το κεντρικό τετραγωνίδιο με τη Σταύρωση, υπάρχουν οι παραστάσεις της Υπαπαντής, της Αποκαθηλώσεως και της Ανάστασης. Στην οριζόντια κεραία, εκατέρωθεν της Σταύρωσης, οι Απόστολοι Μάρκος και Ματθαίος. Τα άκρα των κεραιών που είναι ελεύθερα, έχουν οξυκόρυφες μεταλλικές απολήξεις. Στην απόληξη μάλιστα της κάθετης κεραίας σχηματίζεται σταυρός επίστεψης με τη συρματερή τεχνική και δύο κοράλλια. Στην οριζόντια κεραία, δύο τρουλλίσκοι και ρόδακες με κοράλλια. Στις δύο κάτω εσωτερικές γωνίες του σταυρού, δράκοντες και πάνω από αυτούς δύο αμφιπρόσωποι άγγελοι. Το κάθε τετραγωνίδιο έχει τοξωτή επίστεψη, εκτός από τη μεσαία, που έχει τρίλοβη. Κάτω από την παράσταση της Ανάληψης υπάρχει η επιγραφή: ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΓΑΘΟΝΗ 1754. Ο σταυρός αρχικά, μάλλον, δεν είχε βάση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Κοράλλι (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Gold (EN)
Wood (EN)
Coral  (EN)

Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, Σκευοφυλάκειο (EL)

Ύψος: 33.1 εκ. (EL)


1755 AD - 1754 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.