Κάτω Πυλαία, Δεσποτικά, περιοχή αεροδρομίου, 1978

Κάτω Πυλαία, Δεσποτικά, περιοχή αεροδρομίου, 1978
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Κάτω Πυλαία, Δεσποτικά, περιοχή αεροδρομίου, 1978 (EL)

Τσιούμας, Στέργιος (1954) (EL)
Tsioumas, Stergios (1954) (EN)

Ο Στέργιος Τσιούμας κατάγεται από την επαρχία Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας. Γεννήθηκε στο Ζαΐρ το 1954 και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και μαθήτευσε φωτογραφία κοντά στον Μάνο Στεφανίδη και σε ελεύθερα μαθήματα στη Σχολή “75″ των Βρυξελλών. Άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ενώ έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Το φωτογραφικό του έργο προσφέρει μια σειρά έντεχνων ντοκουμέντων από την αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του '70, συνιστώντας καταγραφή του κοινωνικού, αστικού ήθους της εποχής με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον. Επιλεγμένες φωτογραφίες από το αρχείο του καλλιτέχνη εκτέθηκαν υπό τον τίτλο «Μια ανήσυχη βόλτα. Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη του '70» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Photosynkyria 2006 που οργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Αν και κυρίως καταγραφική του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης του ’70, σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφιών, όπως και στην παρούσα, αποκαλύπτεται κυριότερα η ποιητική, μεταφορική, καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου. Κινούμενος προς τα ανατολικά προάστια της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή του αεροδρομίου, ο Τσιούμας επιλέγει να σταθεί σε μία μάντρα στην Κάτω Πυλαία και να φωτογραφίσει το πλήθος των ετερόκλητων αντικειμένων που την απαρτίζουν. Μαρμάρινοι όγκοι, μια στημένη σκηνή, ένα φορτηγάκι και μια αποθήκη στο βάθος συνθέτουν ένα πληθωρικό κάδρο. Εξέχουσα στέκει η γλυπτική φιγούρα του δισκοβόλου που προβάλει κάτω από τον φωτεινό ήλιο σαν μια παράταιρη προσθήκη στο υπαίθριο σκηνικό. (EL)

Φωτογραφία (EL)
Photograph (EN)

Αρχειακή εκτύπωση inkjet (EL)
Material (EN)



1978


Όψη από την ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.